Skip to content

Zo schrijf je een positioneringsstatement (+template!)

Marieke051
Hoe vat je een positionering krachtig samen? Met een positionering statement. In dit artikel vertel ik je hoe je dit voor jouw eigen merk kunt inzetten.

Een positioneringsstatement, waarom?

Positioneren draait om het claimen van positie in het brein van je klant. Je wilt dat jouw klanten aan jou denken wanneer ze jouw product of dienst nodig hebben. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. 

Het grote probleem van positioneren is simpel samen te vatten: we maken het vaak te abstract en te omslachtig. Maar geef me nu eens in één zin antwoord op de vraag: “wat is je positionering?”

Vraag ik ondernemers om hun positionering samen te vatten, dan krijg ik  in de regel een vaag en lang antwoord. Gevolgd door een blik van zelfreflectie. Inderdaad, duidelijk is anders. 

Toch wil je een concrete boodschap hebben in je marketing en communicatie. Je publiek en potentiële klanten hebben helemaal geen zin om tijd en aandacht aan jouw marketing te besteden. Dan kun je maar beter uiterst relevant zijn dus. Daarnaast is een positioneringsstatement ook een sturingsdocument voor jezelf. Het geeft je focus!

 

Helderheid en sturing voor je bedrijf

Een positioneringsstatement helpt je dus om je merk af te bakenen. Je maakt duidelijk wat je bent, maar vooral ook wat niét. Hoe duidelijker en sterker je dat verwoordt, hoe makkelijk en sneller consumenten je zullen herkennen en begrijpen. Dat gebeurt omdat je het positioneringsstatement doorvoert in alles wat je doet en niét doet. Het is dus geen formaliteit, geen papiertje voor in de kast. Maar een serieus strategie document wat je sturing geeft. 

Formule voor een positioneringsstatement

Afhankelijk van de casus maak ik gebruik van deze twee templates. Variant één is het meest compleet, variant twee is het meest concreet. 

Positioneringsstatement Brand Density sjabloon

Positioningsstatement maken

Wat is je merk?
Vul hier je merknaam in. 

In een positioneringsstatement beschrijf je waar jouw merk de enige of de voornaamste in is. Het verschilt per merk of je ergens ook werkelijk de enige in kunt zijn. Uiteindelijk draait het erom dat je je eigen hokje claimt. Met andere woorden: dat je top of mind komt op het juiste moment bij de juiste consument. Simpelweg omdat jij in jouw specifieke domein de perfecte oplossing hebt voor zijn of haar probleem. 

In welke categorie? 

Je bent de enige of de voornaamste  binnen een specifieke categorie.

•    Facebook is een sociaal netwerk

•    NCOI is een opleider.

In veel gevallen is een bedrijf actief in meerere categorieën. Brand Density is bijvoorbeeld actief in coaching, merkstrategie en training. Toch is het belangrijk dat je één categorie kiest die je wilt ownen. Je wilt je eigen hokje claimen. Wie van alles voor iedereen wil zijn heeft per definitie al verloren. 

Wie is de doelgroep? (target audience)
Je bent er voor een specifieke doelgroep. Daar zul je diepe insights in moeten hebben. Maak hierin ook een gerichte keuze. Vaak zien ondernemers legio kansen en willen ze zoveel mogelijk mensen helpen. Dat is een mooie intentie, maar zo bouw je moeilijk een merk op. Vraag je dus af wie je met jouw kwaliteiten en kenmerken het beste kunt helpen. Onder die doelgroep bouw je je sociale bewijskracht op. Van deze specifieke doelgroep wil je werkelijk alles willen, zodat je er jouw marketing en communicatie perfect op kunt afstemmen. 

Waar dan?
En in welk geografisch gebied is je merk actief? In een specifieke regio, in heel Nederland, of ook daarbuiten? 

Waarvoor en waarom wordt het merk gebruikt? 
De laatste twee elementen van variant 1 zijn afkomstig uit een goede externe analyse. Wat je klanten als bedrijf aanbied moet goed vertaald worden in een functioneel en/of emotioneel voordeel dat relevant en waardevol is voor klanten. 

En waarom is dat nú relevant?
Daarnaast speel je natuurlijk ook in op trends en ontwikkelingen in je markt. Dit zijn ontwikkelingen die bij je doelgroepen leven, of trends in de samenleving (denk bijvoorbeeld aan duurzaam leven of stress vermindering) die breed zichtbaar zijn. Hiervoor is het belangrijk dat je inzicht hebt in wat de doelgroep werkelijk belangrijk vindt. Hoe maken ze keuzes voor producten en/of diensten in jouw categorie?

Tips voor jouw positionering

Een positioneringsstatement geeft vooral veel duidelijkheid wanneer jouw bedrijf zich in een marktomgeving bevindt met veel concurrentie, talrijke keuzes voor de consument (b2c of b2b) en de consument daar ook vrij tussen kan kiezen. 

Wanneer ik een template voorleg aan ondernemers willen ze deze altijd direct invullen. Toch wil ik je afraden om hier een invuloefening van te maken. Het is géén invuloefening. Het is de uitkomst van al het voorwerk. 

Een kraakheldere analyse van de behoeften van de doelgroep (waaronder hun verlangens, hun frustraties en ergernissen), de merkvisie, een omgevingsanalyse… alles komt samen in een positioneringsstatement. Als je het lastig vindt, dan weet je bij deze dus waar de schoen wringt: de elementen van je positionering zijn nog te troebel. 

Een positioneringsstatement is een must voor iedere ondernemer. Hiermee vat je je positioneringsstrategie namelijk in één zin samen. Dat is aantrekkelijk. Want als je in weinig woorden iets belangrijks kunt overbrengen zit het met je boodschap wel goed.

Een goed positionering statement moet kloppen en alle noodzakelijke onderdelen bevatten. Maar de ontvanger moet ‘m vooral ook snel begrijpen. 

Een krachtige positionering laat zich zich in weinig woorden vangen. Ik zeg daarom altijd: ‘Een goede positionering is simpel, maar simpel is niet eenvoudig.’ Om te voorkomen dat je positioneringsstatement geen wollige tekst wordt, zul je de helderheid moeten hebben over de noodzakelijke onderdelen. 

Onthoud dat in het hoofd van een consument, een merk dat één ding heel goed doet, veel geloofwaardiger is dan een merk dat van alles doet. Als je alles wilt zijn voor iedereen, dan ben je niets voor niemand. Je zult zelf eerst moeten kiezen alvorens je gekozen kunt worden. 

Activeer het verhaal
dat je klanten
oplevert

Merkstrateeg, business coach. Met een hekel aan business coaching overigens. En liefde voor klare taal en strategie. Brabantse genen en tongval, Rotterdamse aanpak. Onderaan begonnen, uitgegroeid tot topverkoper en later merkstrateeg. Een waardevolle combinatie. Want je kunt nog zo’n mooi merk hebben: het is pas sterk als het verkoopt.

9,1

Score op Springest.nl

5/5

Op basis van 100+ Google reviews

Let your brand be
moved by the people
who love it .

Get started today!

Als je goed bent in wat je doet, wilt investeren in je groei en een
gezonde mindset hebt, help ik je
graag naar meer klanten, omzet en winst.

Ik wil graag een
winstgevender merk