Elk merk verdient een unieke positionering

Elk merk verdient een unieke positionering

Je kent ze vast wel: bedrijven die zich op een haast vanzelfsprekende manier presenteren. Hun boodschap komt glansrijk over de bühne. organisaties die zich op een vanzelfsprekende manier presenteren. Schijnbaar zonder moeite klopt alles wat ze doen. Ze onderscheiden zich duidelijk van anderen, zijn relevant voor hun doelgroep en hebben een haast natuurlijke aantrekkingskracht. Hoe doen ze dat toch?

Wie niet kiest wordt niet gekozen

Niets is moeilijker dan een positie in de markt innemen die je het meeste voordeel oplevert.  Het is een zoektocht waar menig ondernemer en marketeer onrustig van wordt. Hoe transformeer je die positie in een winstgevend bedrijf en aantrekkelijk merk? En hoe hoe communiceer je die positie vervolgens naar je doelgroep? Het begint met keuzes maken. Succesvolle organisaties hebben helder in beeld wie ze zijn en wat hun bestaansrecht is. Ze weten als geen ander met welke purpose ze op deze wereld zijn. Waarom ze uit bed komen, koffie zetten, op de fiets springen en iedere dag opnieuw aan de slag gaan voor hun klant. Een merkpositionering vraagt om heldere keuzes. Deze keuzes geven je organisatie richting en aantrekkingskracht.

De taak van een sterk merk

Het is de taak van een merk om ervoor te zorgen dat we producten en diensten van elkaar kunnen onderscheiden. Door een exponentiële toename van het aantal beschikbare merken is het harder dan ooit noodzakelijk om je onderscheidend kenbaar te maken. Merken moeten betere keuzes maken over het hoe, wat en vooral het waarom.  Door je strategisch te positioneren motiveer je jouw doelgroep om hun huidige gedrag te veranderen in jouw voordeel. Daarom is een krachtige positionering onmisbaar voor jouw brand en business. Je bouwt immers geen relatie op met een publiek dat geen relatie wil met je bedrijf. En je wordt nooit winstgevend als jouw positionering geen tractie krijgt in de markt.

Let goed op het verschil tussen een propositie en een positionering. Ze worden nog vaak door elkaar gebruikt en hebben dan ook vaak een andere betekenis.  Een sterke propositie en positionering zijn echter bedoeld om elkaar te versterken.  In short: de propositie heeft als doel een verkoop te realiseren terwijl een positionering het aanbod moet onderscheiden van de concurrentie. De propositie is dus eigenlijk het voorstel dat een merk doet.

Positioneren gaat om het maken van de fundamentele keuzes die de positie van een merk in de markt bepalen.  Die keuzes liggen aan de basis van het onderscheidend vermogen van een merk.  Een sterke positionering ligt altijd dicht bij de identiteit en cultuur van een merk. Consumenten prikken feilloos door een positionering heen die niet bij je passend en authentiek is.

Elk merk verdient een unieke positionering

Positioneren is zoveel meer dan een marketing- of communicatiemiddel. Het is een van de meest strategische middelen die een organisatie kan inzetten. Let wel: op je positionering moet je blijvend scherp blijven. Zowel de behoeften van de consument als de markt kan aan verandering onderhevig zijn.  Vergeet niet dat de merkpositie zich bevindt zich in het hoofd van de consument. De positie die je claimt is dus zo sterk als de associatie die je weet te claimen met jouw marketing en branding acties.