De branding strategie van je bedrijf: hoe aantrekkelijk is jouw merk eigenlijk?

Apple branding merkstrategie

 

Wanneer ik mijn publiek (hoofdzakelijk bestaande uit ondernemers en marketing/ communicatie professionals)  op social media vraag wat ze het liefst willen bereiken, dan komen ze vrijwel altijd met hetzelfde antwoord. Direct of indirect heeft het altijd te maken met hetzelfde: omzet. Meer daarvan graag, en het liefst rap een beetje. Weinig verrassend, wel heel logisch. Zelden hoor ik iemand zeggen: ‘ik wil graag een winstgevend merk bouwen’.

Branding v.s. kortetermijndenken

Verhoudingsgewijs staan korte termijndoelen nog steeds voorop bij menig marketeer en ondernemers. Brand building lijkt iets voor de big boys, maar niets is minder waar. Een sterk merk geeft je meer controle over je pricing. “The more uniqueness that marketers can build into the key component of positioning of each of their products, the more they can control the price.” (Business Insider, 2014). Op termijn is de strategie van de short run er namelijk een die je merk behoorlijk uitholt. En: ‘ever wondered why the big boys got so big?’ Dat is niet alleen omwille van een voortreffelijke waardepropositie. They know how to build a brand. En ze begrijpen welke waarde dit merk opbouwt. Richting klanten, maar over time ook financieel.

De branding van jouw bedrijf gaat ver voorbij zichtbaarheid

Een sterk merk bezit niet alleen functionele kenmerken, maar ook emotionele. Om het functionele niveau te kunnen overstijgen heeft een merk persoonlijkheid nodig. Karakter, net zoals jij en ik dat hebben, als mensen van vlees en bloed. Onbewust maken we daar verbinding mee. Door een merk duidelijk te positioneren met persoonlijkheid versterk je de herkenbaarheid van en het vertrouwen in het merk omdat mensen er onbewust mee bekend zijn. Je helpt mensen kiezen en vertrouwen. Voor en in jou.

We blijven met z’n allen echter vaak hangen bij zichtbaarheid. Dat trucje hebben we inmiddels onder de knie en wordt haast een moetje. Want wie post, die ziet z’n grafiekjes met bezoekersaantallen in Analytics doorgaans instant stijgen. Inmiddels zien we door de contentbomen het bos niet meer. Zichtbaarheid is echter iets anders dan branding.We moeten van volume naar density.

Van volume naar density

De Artraza Azumendi (2018) stelt in zijn artikel op Insights University:  ” In order to generate profitability through customer loyalty, the brand must go further: it needs not only a structure (container) but also meaning (content). Strong brands have value, it is because they “can be weighed,” and their weight is a function of volume and mass: brands should be dense. A brand with density has texture and temperature. This is what Pepsi is doing with the Pepsi Refresh Project, and what Harley-Davidson is doing with its Posse Rides.”

Density. Een woord waarvan ik in 2016, bij de oprichting van mijn bedrijf, zeker wist dat het in de bedrijfsnaam moest zitten. Ik geef het je op een briefje: de komende jaren gaan wij marketeers en ondernemers er steeds meer over horen. Marketing in de digitale wereld van vandaag heeft marketeers voor een forse uitdaging gezet. Een uitdaging waarin branding van ongelooflijke betekenis is.

“Branding gives your audience a clear sense of purpose and direction– a credible voice that people want to listen to.”

TIP: Kijk deze zomer eens goed naar jouw merk. Is het een kompas voor jouw bedrijf en online marketing? In plaats van veel content te produceren, doe eens een stap terug. Brand je content zoals alleen jij dat kunt. Build your brand density. Draag het karakter uit zoals alleen jij dat kan. Dat maakt je pas echt uniek. Laat je doelgroep niet alleen zien en horen wie je bent; laat het ze voelen.

Wil je weten hoe je van jouw bedrijf een winstgevend merk kunt maken?Vanaf september start ik weer met coaching en strategie voor brands. Voor start-ups die uit de startblokken willen schieten, scale-ups die de markt willen verbluffen en corporates die lean willen denken.