Persuasive copywriting: overtuigende webteksten voor een sterk merk + gratis canvas

Iedereen kan een tekst schrijven over zijn product of dienst. Maar het is de kunst om de lezer tot in zijn hart te raken met jouw merk. Idealiter voelt een lezer zich door jouw teksten niet alleen geroepen, maar ook direct ‘thuis’. Webteksten schrijven is daarom zo makkelijk nog niet. We zoeken naar woorden die onze klant overtuigen van ons merk, laten klikken, kopen of op het puntje van hun stoel krijgen.  Je doelgroep doet dat niet uit zichzelf. Met goede teksten kun jij ze daartoe aanzetten. Oefening baart kunst, zeggen we dan. Kilometers maken. Dit kost je weliswaar veel tijd en levert niet altijd wat op. Er zijn ook andere mogelijkheden om je teksten overtuigender en krachtiger te maken. Ik doel hierbij op zogenoemde persuasion technieken. 

Persuasive copywriting

Persuasive copywriting wordt gestuurd door wetenschappelijke inzichten uit de overtuigingspyschologie en gedragswetenschappen. De theorie geeft handvatten om je doelgroep te kunnen boeien, binden en overtuigen. Deze kennis is waardevol om klantgedrag middels teksten te kunnen sturen. In overtuigende teksten houd je rekening met o.a.:

  • Een overtuigende stijl en structuur
  • aandacht grijpen en vasthouden
  • beïnvloedingsprincipes voor de centrale boodschap
  • psychologische overtuigingstechnieken die aanzetten tot actie.

In de trainingen en strategiesessies van Brand Density voeg ik hier altijd een element aan toe, namelijk het merk. Tijdens trainingen zeg ik dan ook vaak: met je teksten winnen begint binnen.

Merken die zich karaktervol uiten – en tekst leent zich daar fantastisch voor! – zijn namelijk succesvoller. Sterke merken hebben fans die met hun liefde te koop lopen. Mede door de reikwijdte van social media wordt de kracht van een enthousiaste fan steeds groter. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat merken met een consistent merkbeleid succesvoller zijn, zeker, zeker financieel.

Goede webteksten schrijven? Leer het brein kennen.

Wist je dat je circa 95% van je beslissingen maakt met je onderbewuste? Het klinkt misschien gek, maar ons onderbewuste brein heeft veel te zeggen. Het gedeelte waar 95% van onze beslissingen worden genomen is volledig gebaseerd op instincten en emoties. Emotie is de meest krachtige motiverende kracht die wij mensen kennen. Emoties komen voort uit ons onderbewuste brein: daar waar merkrelaties zich vormen en onbewuste beïnvloeding plaatsvindt.

Meester Hoogleraar Cialdini heeft hier een interessant boek (aff) over geschreven. Ons onbewuste brein oordeelt ook over webteksten. Hierbij wordt niet alleen naar de inhoud gekeken, maar er spelen ook andere factoren mee waarvan je geen idee hebt.

Overtuigende teksten hebben structuur

Wil je mensen beïnvloeden met tekst? Dan zul je goed moeten nadenken over de structuur. Iedere tekst is een poging tot beïnvloeding. Zorg ervoor dat je die poging goed plant. Aan jou de taak om de juiste elementen te verzamelen en deze te structureren. En dat op zo’n manier dat deze aansluit bij de wijze waarop mensen van nature beslissingen maken.

Om die elementen te verzamelen heb je een structuur nodig. Ik heb een aantal stappen voor je op een rij gezet, zodat je houvast hebt tijdens het schrijven. Ik ben tot dit canvas gekomen door lessen van de beste beïnvloedingspsychologen op het gebied van marketing en copywriting. Ik zet het canvas in tijdens mijn trainingen, maar bied het jou nu gratis aan.

Ik wens je veel succes met het schrijven van converterende webteksten.

Download het canvas hier.