De feedback loop: zó versnel je de groei van jouw marketing en merk

komkommers

Is het in jouw business ook komkommertijd?  Ik kijk ieder jaar uit naar deze – in mijn geval 10 – weken waarin ik mij kan voorbereiden op verdere groei. En groei vraagt om strategie. Maar hoe versnel je nu de groei van je marketing en merk, ongeacht de branche waar je in zit? Eigenlijk is het simpel. Toch gaat dit bij pakweg 90% van de marketeers die ik tegenkom mis. Dat komt omdat ze een heldere feedback loop missen.

De feedback loop voor jouw marketing en merk

Wie een winstgevend merk en groeiend bedrijf wil zou zijn feedback loop moeten versnellen. We denken vaak groots. Om ons heen lijkt het idee te leven dat groots denken iets goed is. Maar is dat ook zo? Nou, niet als we ook groots te werk gaan. Inclusief een uitgestippeld plan zonder ruimte voor leren en optimaliseren.

De strategie voor jouw marketing en merk leeft. En als je goed luistert naar jouw resultaten, krijg je continue feedback op basis waarvan je jouw plannen kan bijstellen. ‘Ja’, denk je misschien, ik heb regelmatig een evaluatie moment.

Test jouw marketing en merk hypotheses

Mijn reactie: dat proces kan vrijwel altijd sneller. Maandelijks kun je veel meer hypotheses testen dan je nu doet. Word je allereerst eens bewust van alle aannames. De snelle groeiers in de markt leren ons dat. Zij zijn continue bezig met het testen van hun hypothesen als het gaat om hun marketing en merk. Online, offline, overal. Ook zij ‘bedenken’ producten, merkcampagnes en strategieën op basis van data en onderbuikgevoel. They build, they measure, they learn. Met nieuwe stuurinformatie gaan ze weer nieuwe hypotheses testen.

‘Wat overtuigt onze doelgroep?’
‘Welke format zorgt op social media nou echt voor die olievlek?’
‘We willen product A ontwikkelen. Ons marktonderzoek wijst op een behoefte, maar willen mensen die straks ook daadwerkelijk hebben?’

Het geheim van succesvolle marketing
…is to know when it’s time to pivot or persevere. 

Anders dan vaak gedacht wordt is het plan voor jouw merk en online marketing dus geen roadmap die vast staat. Of beter gezegd: dat zou het eigenlijk niet moeten zijn. Niet voor niets stijgt de populariteit van Agile Scrum toepassingen binnen de marketing. Een goede strategie wordt gekenmerkt door de uitvoering. En die uitvoering zou cyclisch moeten zijn.

TIP: Accelereer deze zomer je feedback loop. Bedenk welke hypotheses je wilt gaan testen en hoe. Geef je groei vrij baan. 

P.s.: wil je in september in een sprong vooruit met jouw online marketing en merk? Boost je groei met de eendaagse training marketingflow of ga de hele maand all-in met het marketing intensive programma