Marketing onderzoek doen: 2 leestips

Marketing onderzoek doen: 2 leestips

Onderzoek doen. Het is een proces waar menig marketeer, communicatiespecialist en afstudeerder zich in verslikt. ‘Ik zie door de bomen het bos niet meer’, hoor ik dan ook geregeld van studenten die afstuderen aan een MBA of marketingopleiding. Want waar bij aanvang van het onderzoek het onderzoeksprobleem nog zo crystal clear leek, blijkt later vaak dat het probleem veel te breed of abstract is. Wil je conclusies en aanbevelingen kunnen trekken die hout snijden? Dan zal je onderzoeksopzet moeten staan als een huis. Helaas zijn er vrijwel geen boeken te vinden die praktijkonderzoek specifiek maken voor het marketingveld, maar bestaan er wel een aantal handzame boeken die de benodigde stappen voor je onderzoek helder maken. Ik deel in dit blog twee van mijn favorieten met je.

Leestips voor praktijkgericht marketing onderzoek

Praktijkgericht onderzoek door Mandy van der Velde

Praktijkgericht onderzoek bestaat volgens van der Velde uit vijf fases. Deze vijf fases worden in dit boek helder uiteengezet zodat je stapsgewijs toewerkt naar je methodologie, conclusies en resultaten.

Wil je lezen omdat:
…een must is voor iedereen die helder onderzoek wil doen.

 

Wat is onderzoek? maakt het ingewikkelde proces van onderzoeken inzichtelijk. Dit boek is een van mijn favorieten omdat je stap voor stap leert welke vaardigheden je in iedere fase van onderzoek nodig hebt. De nadruk ligt daarbij op het verrichten van praktijkonderzoek, waarvan alle stadia worden doorlopen: van het opzetten van een onderzoek, het verzamelen van gegevens en het analyseren van resultaten, tot het trekken van conclusies en het beoordelen van onderzoeksverslagen. 

Wil je lezen omdat:
…er veel praktijkvoorbeelden in genoemd worden die de stof begrijpelijk maken.