Skip to content

Een Merkbelofte schrijven: dit is belangrijk

Een Merkbelofte schrijven: dit is belangrijk

Marieke068
Er gaat geen dag voorbij of ik hoor merkenbouwers en ondernemers over het belang van uniek, geloofwaardig en zichtbaar zijn. “Zorg dat je consistent zichtbaar bent!”, zo luidt het credo. En wees dan vooral lekker uniek en geloofwaardig. Kunnen we nu eens stoppen met die loze kreten?

Signature marketing 


Ik ga het vandaag met je hebben over wat ik zelf noem: signature marketing. Mijn eigen term. Staat voor: Marketing voor leading experts die zichzelf bovenaan hun markt willen positioneren. Dit is echt voor ondernemers die met een hoogwaardig aanbod en dito hoogwaardig gedachengoed bekendheid willen creëren.  En die weten dat ze daarvoor  marketing hebben in te zetten die een nieuwe standaard zit, onevenaarbaar en vooral heel eigen.Voor je denkt dat daarvoor een enorme trukendoos open moet, dat je ervoor op een moulin rouge podium moet staan… bonte veren. Wilde fotoshoots. Think Again. Die marketing is opvallend vaak ijzersterk door z’n eenvoud. En ik ga je vandaag vertellen wat ik associeer met Signature marketing. En deze aflevering is dus zeker interessant wanneer je echt leiderschap wilt nemen over jouw markt.

 

Begin ik even bij een quote. 

 

Een quote van Friedrich Nietschze, een bekende filosoof, en ik denk voor velen bekend van zijn boeken.En als je daar nou goed naar luistert haal je er een aantal dingen uit. Leiderschap. Thought Leadership. Visionaire kwaliteit. Maar ook: essentialisme. Excelleren in één ding wat je helemaal ownt. In zijn geval dus: pen en papier.  

 

Een tijdje terug deed ik consultancy voor Kim Munnecom, ken je wellicht wel. En hoewel Kim waanzinnig is op een podium, ook goed schrijft, met haar waanzinnige energie top overkomt op video…zij is echt zo’n ‘she can do it all’ queen… domineert zij echt met haar podcast. Haar podcast dat is haar signature.En ik heb het even gecheckt: Vandaag ruim 577 afleveringen verder…laat ze die dus ook niet los. Ze bouwt ‘t uit op andere mediakanalen, maar dit blijft haar signature. Een ander geef je een videocamera, een ander blinkt uit in korte teksten, denk aan omdenken. En dat noem ik nog slechts de vorm. Want het gaat om wat Kim doét in de Podcast, en wat een ander doet met een camera of met pen, waar zoveel contrast in zit met al die andere content die mensen al kennen, dat het je onvergetelijk maakt. 

 

Ik zeg altijd. Als je in jouw domein wilt winnen, kun je harder schreeuwen of het contrast vergroten. Dat tweede kost veel geld en tijd, maar vooral energie, ook van je publiek. Dat tweede, het contrast vergroten, is altijd winnende formule.  

 

Ik begin met het bespreken van een aantal associaties met en voorwaarden voor deze unieke vorm van marketing. 

Allereerst: Leiderschap 

 

  • Signature marketing is zo effectief omdat het niet te kopiëren valt; er zit zoveel eigenheid in, het is écht iets dat je ownt een eigen concept, dat niet te kopiëren valt. Het is onconventionele marketing: Het breekt alle regels van verwachting. Het overtreft die verwachting. 

 

En dat staat in contrast met hoe 97% van de ondernemers marketing inzet: eigenlijk op een vervangbare manier. Hun content is replaceable. Tips, blogs, stukjes, een podcastje ier en daar. Je kunt aan hun content niet horen zien ruiken voelen proeven…dat zij de enige afzender zijn. En dat is wel wat je wilt. 

 

Helemaal oké, hiërarchie is immers een natuurwet. Maar ook voor ondernemerschap geldt…

 

Dat er een top 3% is, die bereid zijn to really step up their game…die echt de teugels in handen neemt. Die top 3% is ontzettend kritisch. Zij weten dat middelmaqtigheid killing is.  Het moet zoveel kleur hebben, dat anderen er lijkbleek bij wegtrekken. Al is dat nooit het doel; het doel is: comparison is the thief of joy, maar het legt je ook aan de ketting, want het laat je naar anderen kijken, terwijl je leiderschap hebt te nemen met jou éigen visie, met jouw éigen gedachtengoed. 

 

Leiderschap mag je ook interpreteren in de zin van lef.

Leiderschap wordt versterkt door autoriteit. En in deze wereld waarin iedereen marketing produceert en content de wereld in stuurt… is er geen ruimte voor onzekere autoriteit. Dat is een tegenstrijdigheid. Autoriteit kan niet stilletjes bereikt worden.  Als je echt een legacy wilt opbouwen…dan moet je jezelf duidelijk positioneren en bekend maken. 

 

Voorwaarde is dat je echt contact hebt met je big idea.Dat je ‘m concreet hebt.  Dus vraag jezelf af…wat is ‘my big idea’ die je in een zin drukt. En hoe gangbaar is die gedachte, of dat idee. 

Volgende Assocatie is daarom Ownership.

Je kunt autoriteit of authority niet spellen zonder author. Je hebt een bepaald gedachtengoed te ownen. En dat is niet alleen een expert-kwestie. Ik ken genoeg experts die hun leermeersters napraten. Dit gaat hecht om het hebben van visionaire kwaliteit. En het verlangen om daar je eigen intellectueel eigendom mee op te bouwen. 

 

Ownership zit ook in ownen wie je bent. Heel erg gebruik maken van wat jou excentriek maakt. Weten wat jou onconventioneel maakt, eigen. Maar ook wat jouw schaduwkant is. Wat is een schaduwkant. Vaak denken we meteen aan een zwakte. Maar vaak is een schaduwkant juist iets als je doorslaan in een talent. Mensen die heel goed kunnen leidinggeven, heel resultaatgericht zijn. Die kunnen ook doorslaan in dwingend zijn. om maar een voorbeeld te geven. 

 

Met leidershap en ownership maak je impact. Het gaat echt om “What do I feel deeply inspired by?” and “What am I particularly talented at?” “ waarop heb ik echt een bold visie, welk gedachtengoed is echt van mij’ and “What meets a significant need in the world?” En daar actie op ondernemen. 

 

 Het gaat ook om Prioriteit. Het woord autoriteit hoort ook heel erg bij het woord prioriteit. en daarom om Essentialisme.

 

Als je mij volgt weet je dat ik daar een groot fan van ben. Het gaat niet om meer doen. Om meer zichtbaar zijn. Dat is echt een uitputtingslag. Anderzijds zie ik ook wel eens het advies voorbij komen van ja’ je hoeft niet de hele tijd zichtbaar tijd…als je het maar met goede content doet.’ Ik vind dat echt een understatement. Essentialisme gaat om: hoe maak ik maximale impact in minimale tijd. It’s about how to get the right things done. En dat weerspiegelt zich vaak in de keuze voor 1 ding waar je bekendheid mee opbouwt. Zoals een video show of een podcast. En vaak denken we dan’ ja, dat doe ik óók’. 

Maar soms is dat wat je niét doet, wat je laat, net zo belangrijk als wat je wel doet. Wanneer we niet kiezen, en alles willen doen, maken we ons heel afhankelijk van wat al die losse flodders opleveren. Concencreer je aandacht en energie liever op een ding dat je helemaal ownt. You can do anything but not everything.

 

Het blijkt Overigens uit onderzoek dat mensen die veel multitasken erg gevoelig zijn voor irrelevante dingen. Ze presteren minder op elk gebied. Zie je dus ook in hun marketing. Ondernemers zonder die big focus, zijn gewoonweg vaker irrelevant voor hun publiek. Komen niet tot die doorbraak als leading expert. Multitasken in je marketing levert altijd minder op. 

 

Essentialisme hoort voor mij ook heel erg bij het woord hoogwaardig. Wat als je iets tot de essentie kunt terugbrengen, echt de kern van waarde, maak je de grootste impact. Hoogwaardig vs high end. 

 

 

Je hebt dus echt een focus nodig in de zin van: wat is essentieel voor mijn succes. Als je echt die leading expert van je markt wilt worden, is het geen kwestie van zoveel mogelijk in de media zijn. Dat je wordt uitgenodigd wil nog niet zeggen dat het een goed idee is om te gaan. Essentialisme is dat je jezelf toestemming geeft om te stoppen met alles tegelijk doen, zodat je je hoogst waardevolle bijdrage kunt leveren in de richting van dat wat er echt toe doet. 

 

Geldt ook voor je focus in je content. Wederom die big idea. Niet 4 ideas. Nee 1. Eentje die heel sterk is. Luister daarvoor zeker ook even podcast aflevering 2, want daarin vertel ik over de magie van de one thing focus en wat mij dat voorig jaar heeft opgeleverd, los van verdubbeling van mijn omzet. 

 

En dit geldt dus ook voor een revisie van je strategie. Daarover zeg ik altijd: “If it isn’t a clear yes, then it’s a clear no.” Als dit niet is waarje publiek helemaal op aangaat… je kunt proberen te tweaken..maar na een tijdje moet je ook conclusies trekken en terug naar de tekentafel. Want je hebt iets te pakken, maar nog niet je signature.

 

Strategie.

 

Voor signature marketing bestaat geen playbook of template, daarom noemen we het ook signature. Je zult dus moeten testen wat werkt, maar niet in het wildeweg.

“Een reis van duizend mijl begint met een enkele stap”. Ze blijven er niet lang genoeg bij stil staan om te waarderen dat als dit klopt, de verkeerde stap ook kan betekenen dat je reis tweeduizend mijl van dedoel kan eindigen. De focusvraag zorgt ervoor dat je eerste stap geen misstap is. 

 

zorg er dus voor dat je jezelf de juiste vraag stelt. Of laat stellen, als je je hierin laat begeleiden. Zodat je van meet af aan een strategisch slimme focus hebt. 

En dat brengt me meteen bij het laatste punt. Focus & Consistentie

 

Authority is not build over night.

 

Het behalen van buitengewone resultaten heeft alles te maken met het maken van een hele reeks aan acties die allemaal stuk voor stuk in één rij achter elkaar staan, dus niet naar links en rechts…nee echt 1 rij, waarbij je al je energie focust op die eerste actie. Zie het als een reeks dominosteentjes. Tik je de eerste om, dan zal die kracht de volgende omstoten die iets groter iets…en weer iets groter…  Na verloop van tijd ontketent dat het enorme succes.

Sleutel is hier wel ‘na verloop van tijd’. . Hij begint klein en eindigt groot met een buitengewone kracht. Dat is wat wij ook in ons leven en werk willen ontketenen.

Neem die ene gewoonte op in je leven, dan wordt he een routine die je met veel minder stress en inspanning kunt volhouden. Wat moeit kostte wordt een gewoonte, en de gewoonte maakt die moeilijke dingen wee gemakkelijk.”

“Succes is een aaneenschakeling van opeenvolgende dingen. Succes is één ding tegelijk” En dat is wat leading experts in hun domein heel goed weten.  “Als één ding, het juiste ding, in beweging wordt gebracht, dan kan het vele ander dingen in beweging brengen. 

 

“Vertellen podcast: q1 begonnen…merk nu al. dit is 5… gewoonte voor mijzelf geworden, maar ook voor mij publiek

 

Kan echt niet genoeg benadrukken wat de magie van consistentie is. Online branding is fantastisch, maar het wordt magic over time, wanneer je het consistent doet. 

 

Wat dit jaar jouw signature marketing wordt. Dat ding waar jij bekend om staat.
Activeer het verhaal
dat je klanten
oplevert

Merkstrateeg, business coach. Met een hekel aan business coaching overigens. En liefde voor klare taal en strategie. Brabantse genen en tongval, Rotterdamse aanpak. Onderaan begonnen, uitgegroeid tot topverkoper en later merkstrateeg. Een waardevolle combinatie. Want je kunt nog zo’n mooi merk hebben: het is pas sterk als het verkoopt.

9,1

Score op Springest.nl

5/5

Op basis van 600 Google reviews

Let your brand be
moved by the people
who love it .

Get started today!

Als je goed bent in wat je doet, wilt investeren in je groei en een
gezonde mindset hebt, help ik je
graag naar meer klanten, omzet en winst.

Ik wil graag een
winstgevender merk