Branding boeken: leestips voor een ijzersterk merk

Branding boeken: leestips voor een ijzersterk merk

Als marketing trainer ontvang ik van cursisten wekelijks de vraag wat mijn favoriete online marketingboeken zijn. Een leuke vraag en bovenal een belangrijke. Want wanneer je binnen dit vakgebied een pro wilt worden én blijven, is blijven leren natuurlijk voorwaarde nummer één.    

Vandaag maak ik een selectie van mijn favoriete boeken over branding. Dat branding – online en offline – een enorme impact heeft op de aantrekkingskracht en groei van een bedrijf is geen geheim. Helaas wordt nog vaak gedacht dat branding iets voor de big boys van deze wereld is. Jammer, want jaarlijks zijn er een hoop start-ups die ondanks hun aanstekelijke energie en vernieuwende producten niet verder komen dan starten. En duizenden MKB bedrijven die hopen een scale-up te kunnen worden. Toch ontbreekt daarvoor vaak de ‘merkbenzine’. Geef jouw merk  daarom de energie die het nodig heeft. Ik geef je een kijkje op mijn boekenplank met de beste branding boeken die je niet wilt missen. 

Bouw een ijzersterk merk: 5 leestips

Met welk boek ga jij deze maand aan je kennis en merk werken? 

BrandingNL door Andy Mosmans

Een van de weinige Nederlandstalige boeken over branding en een exemplaar dat je écht niet wilt missen. In BrandingNL legt Andy Mosmans uit dat organisaties die aan hun merk werken duidelijk beter presteren. Sterke merken werken dus! Waar merkmanagement ooit een puur tactische reclame- en designactiviteit was, heeft het vakgebied zich inmiddels ontwikkeld tot een strategische marketing- en ondernemingsactiviteit. 

Wil je lezen omdat:
…het enorm concrete handvatten geeft voor merkstrategie, maar het vertelt je ook hoe je jouw merk kunt activeren; zowel binnen als buiten je bedrijf. 

 

Lean Branding door Laura Busche

Een heerlijk boek over branding met alles wat je nodig hebt om jouw brand in de markt te kunnen zetten. Erg fijn: de auteur legt je uit hoe je de performance van jouw brand kunt meten met brand metrics. Want als je er energie insteekt wil je natuurlijk ook weten wat het oplevert. Al met al een praktische toolkit die op de boekenplank van iedere marketeer thuishoort.

Wil je lezen omdat:
…het boek super praktisch is, en daar houden we van.

How Brands Grow door Byron Sharp

Waar moet ik beginnen. Voor iedere marketeer die zijn brand in de markt wil zetten is dit simpelweg verplichte kost. Punt. 

Dit boek van Byron Sharp is geschreven om marketeers kritisch te leren kijken naar hun eigen marketingkennis. Sharp maakt duidelijk dat veel marketeers niet de juiste beslissingen nemen omdat ze deze baseren op niet-getoetste veronderstellingen. Hij vindt dat marketeers te weinig op de hoogte zijn van op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde wetmatigheden, waardoor velen van hen de gewenste merkdoelstellingen niet bereiken. In twaalf hoofdstukken van het boek ‘How brands grow’ bespreekt Byron Sharp misvattingen die in marketing gemeengoed zijn geworden. Daar plaatst hij op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde inzichten tegenover.

Wil je lezen omdat: 
…het vol staat met aannames waar menig marketeer zich op berust (en daar wil je je graag bewust van zijn!)

 

How Brands Grow Part 2 door Byron Sharp

Dit boek bevat  de antwoorden op de belangrijkste vragen die door marketeers elke dag worden gesteld. Het vertelt je hoe merken kunnen groeien, hoe reclame echt werkt, wat prijsacties echt doen en of loyaliteitsprogramma’s echt invloed hebben op loyaliteit. Heb je How Brands Grow 1 gelezen en begrijp je de basis van Sharp’s theorie, dan geeft dit boek je de handvatten om er als marketeer werk van te kunnen maken. 

Wil je lezen omdat:
…deel 1 niet zonder deel 2 kan, en andersom. Het je leert wat wél werkt en wat zeker niet werkt in de wereld van branding en marketing. 

Strategic Brand Management door Kevin Lane Keller

Oké, dit boek heeft een prijskaartje. Maar dan krijg je ook wat. Strategic Brand Management van Keller is een meesterwerk en musthave voor iedere marketeer die zijn merk strategisch in de markt wil zetten, maar bovenal het theoretische fundament van branding tot in de puntjes wil snappen. Keller legt principes als Brand Equity en Brand Positioning feilloos uit en vertelt je hoe je een succesvolle merkstrategie ontwikkelt door het opbouwen, meten en managen van merkconsistentie. 

Wil je lezen omdat:
…Keller een branding master is. Dit is een klassieker waar vrijwel ieder ander branding boek naar refereert.