Branding vs. marketing, wat is het verschil?

Branding en marketing worden nog wel eens met elkaar verward. Toch hebben ze ieder een eigen betekenis en waarde. In dit artikel leg ik je uit hoe dat zit. 

Branding

Wat is branding nou eigenlijk? Er bestaan behoorlijk wat definities, waarvan sommigen meer de lading dekken dan anderen. Laten we beginnen met de definitie van een brand. Bij Brand Density houden we volgende definitie aan:

'A brand is the set of expectations, memories, stories and relationships that, taken together, account for a consumer's decision to choose one product over another'. 

De American Marketing Association gebruikt definieert branding als volgt: ‘A name, term, sign, symbol, or design, or a combination of them intended to identity the goods and services of one seller or group of sellers and to differentiate them from those of competition.’ “Més que un club", zegt FC Barcelona. Hiermee bedoelen ze dat ze méér zijn dan een club. Er zit een ontastbare dimensie om de club die 'm haast magisch maakt. Branding maakt het merk tot méér dan het achterliggende, dienst of organisatie. In het geval van FC Barcelona heeft een grote groep mensen een sterk gevoel bij het merk. 

Je merkwaarden zijn belangrijk in de externe communicatie van het bedrijf. Ze klinken door in de boodschap, die door marketing weer bij de ontvanger terechtkomt. Let op: er zit een groot verschil tussen merkwaarden en kernwaarden

Branding en marketing: het verschil

Ter aanvulling op bovenstaande afbeelding: Er zit een groot verschil tussen outbound marketing en inbound marketing.

Outbound marketing is push-georiënteerd. Inbound marketing daarentegen werkt als een magneet voor je organisatie: door relevant te zijn op het juiste moment in de klantreis met waardevolle werk je aan vertrouwen tussen de potentiële klant en jouw merk.

Marketing kan het proces dus begeleiden waarin een klant het vertrouwen in jouw merk opbouwt en een voorkeur voor je ontwikkelt. Dit noemen we pull-marketing.

Je hoeft dus niet niet van de daken te schreeuwen dat je een 'great lover' bent, of in dit geval een 'great company'. Je kunt het de potentiële ook laten ervaren in zijn zoektocht naar een oplossing voor zijn probleem, en hem een  goed gevoel en vertrouwen bij jouw organisatie helpen otwikkelen. Zie je de link tussen branding en marketing? 

Marketing

Marketing is een verzameling van processen voor het creëren, communiceren en leveren van waarde voor klanten en voor het beheersen van de klantenrelaties op manieren die gunstig zijn voor de organisatie en haar stakeholders.

Marketing zorgt dat je klanten vindt & activeert. Of je dat doet met push-marketing of pull-marketing is afhankelijk van je strategie. Branding zorgt dat deze (potentiële) klanten emotioneel aan je merk worden verbonden en uitgroeien tot ambassadeurs.

Waarom is branding belangrijk? 

In bovenstaande trechter zie je fases van een klantreis. Bovenin de trechter wil je bereik creeëren en mensen je merk leren kennen. Vanaf daar wil je dat de (potentiële) klant vertrouwen in je merk krijgt en een voorkeur voor jou gaat ontwikkelen, om uiteindelijk voor jou te kiezen en zich tot ontwikkelen tot een ambassadeur van je merk. 

Merken helpen mensen kiezen in een wereld vol overvloed. Eigenlijk bieden merken ons dus de ‘shortcuts to decision making’. Een voorwaarde is dat het merk zelf éérst kiest voor wie het is en waarom. Waar ze voor gaan en willen staan. ‘Wie niet kiest wordt niet gekozen’ is in dat kader een een bekende kreet. Sterke merken genieten bekendheid, maar bezitten ook een unieke betekenis waardoor ze voorkeur genieten.

Foto: een wereld vol keuzes en prikkels. 

Sterke merken hebben een purpose. Van daaruit verbinden ze zich met iedereen, van medewerkers tot klanten. Jim Stengel, auteur van het boek Grow verwoordt het als volgt:  “It’s not what you buy, it’s what you buy into. I believe that businesses that understand why they uniquely exist will grow in a sustainable way. Ideals-driven businesses inspire their consumers, inspire their employees and outperform their competitors.

Een sterk merk mag je zien als een  ‘concept that drives the business’. Ze geven betekenis en richting, zowel extern richting klanten, alsook intern richting medewerkers.

Branding en marketing vragen om strategie

Zowel branding en marketing vragen om strategie. Met Brand Density helpen we je organisatie bouwen aan een merkstrategie. En natuurlijk: de activatie daarvan voor meer bereik, leads, klanten en het aantrekken van medewerkers die bij je passen. Dat doen we o.a. door jouw organisatie te branden met de Leadership brand® methode op online kanalen met storytelling, employee advocacy en content marketing. 


Image

Ik ben Marieke Pijler, specialist in merkstrategie en online branding. Hoe kan ik je helpen?

Plan een belafspraak
Stuur een e-mail

Workshop branding

Losse workshops of een (re-)branding traject: wij helpen je aan de strategie voor een rocksolid brand en story. 

Meer informatie

Vrijblijvend advies

Jouw merk laten groeien? Wij helpen je met de strategie. Zullen we kennismaken?

Gratis intake

Groei voor jouw business en brand

Al meer dan 3.500+ marketeers en ondernemers ontvangen wekelijks de Brand Boost met inspiratie om hun business en brand te laten groeien. Mis de tips en insights niet langer en sluit je aan bij de groeiende community. We respecteren jouw privacy conform de AVG, lees onze privacy verklaring.