Branding boeken: 8 leestips

Staan er al branding boeken op jouw leeslijst? In een wereld vol keuzes en overvloed is branding belangrijker dan ooit. Boost de relevantie en aantrekkingskracht van jouw merk met deze tien nationale en internationale bestsellers. We werken onze top 10 continue bij. Dit zijn onze favoriete branding boeken vol insights om van jouw merk een succes te maken. 

1. BrandingNL - Andy Mosmans

Een meesterwerk over branding van Nederlandse bodem, we like! Een flinke pil van bijna 1,5 kilo vol branding insights van o.a. auteur en branding expert Andy Mosmans. Wanneer is dit boek voor jou? Als je op zoek bent naar vooraanstaande visies van de vooraanstaande merkstrategen. Ben je een absolute beginner in branding, dan raad ik je een praktischer boek aan. Ben je al redelijk wegwijs in de wereld van branding, dan is dit een fantastisch boek. Diverse modellen worden behandeld en besproken. Van strategie tot activatie en evaluatie; dit boek neemt je erin mee.

2. Start with Why - Simon Sinek

In dit boek staat The Golden Circle centraal, is een denkmodel dat door  Simon Sinek is ontwikkeld. Dit mo­del is opgezet naar aanleiding van zijn research naar het succes van de meest invloedrijke leiders en bedrijven ter wereld. Sinek ontdekte dat achter succesvolle merken eenzelfde manier van denken, handelen en com­municeren ten grondslag ligt, die compleet tegenovergesteld is van hoe de meerderheid denkt, handelt en communiceert. Het Golden Circle model van Sinek wordt in de wereld van branding vaak ingezet. Als branding professional, marketeer of ondernemer simpelweg moet je deze klassieker zeker gelezen hebben. 

3. Aaker on Branding 

David Aaker staat ook wel bekend als 'The Father of Modern Branding. In zijn boek bundelt hij essentiële branding principes en voorziet hij ze van een praktische uitleg. Of je nu een starter bent of al een seasoned brand marketeer: dit duidelijke boek biedt je praktische stappen waarmee je kunt bouwen aan een sterk merk. 

4. How Brands Grow Part 1

How Brands Grow’ van Byron Sharp is een absolute bestseller die veel stof heeft doen opwaaien. Het is een manifesto voor evidence-based marketing. Als directeur van het Ehrenberg-Bass Institute for Marketing Science is Sharp er van overtuigd dat marketeers veel van hun keuzes baseren op misvattingen. Vanuit een wetenschappelijke onderbouwing verwijst hij verschillende opvattingen regelrecht naar de prullenbak. In zijn boek geeft hij vanuit zijn visie aan hoe merken kunnen groeien. Een must-read als je serieus met branding aan de slag wilt. 

5. How Brands Grow Part 2

En als je dan toch aan het lezen bent... Dit boek neemt de lezers van deel 1 verder mee op reis in de wereld van evidence-based marketing. How Brands Grow Part 2 is geschreven door Jenni Romaniuk en Byron Sharp. Het staat vol kennis over koopgedrag en brand performance. De auteurs presenteren een roadmap voor merkgroei en het verbeteren van marketing resultaten. Hoe bouw je mental availability? Hoe meet je de kracht van je merk? Met wat voor type advertenties laat je nieuwe klanten voor je merk kiezen? Dit boek is absoluut het lezen waard. 

6. Strategic Brand Management - Kevin Lane Keller

Strategic Brand Management is een klassieker van Kevin Lane Keller en geldt in Amerika als ‘de bijbel van het merkmanagement’. Dit is een typisch studieboek, dus verwacht geen meeslepende teksten. In plaats daarvan gaat de auteur all-in op het bouwen, meten en managen van brand Equity. Keller kijkt naar branding vanuit een consumentenperspectief en biedt een framework voor het bouwen van merkwaarde. Een boek voor jou wanneer je een branding studie volgt of jezelf er serieus in branding wilt specialiseren. 

7. Brand Design - Ruud Boer

Het bouwen en onderhouden van een sterk merk kan niet zonder een relevante mentale merkidentiteit, onderscheidende visuele merkidentiteit en geloofwaardige merkuitingen. Dit boek wordt veel gebruikt bij opleidingen en dat zie je terug: het staat bomvol modellen en praktische voorbeelden.  Het boek beschrijft o.a. het Brand Design model, het Brand Key model en het Customer Brand Journey model.  Het boek is geschreven voor iedereen die direct of indirect verantwoordelijk is voor merken of daarvoor wordt opgeleid. Leest niet lekker weg, wel handig voor je branding kennis.

8. Building a story brand - Donald Miller

Great brands tell stories. Dit boek over storytelling is dan ook waardevol voor brand marketeers.  New York Times bestselling auteur Donald Miller leert je aan de hand van zeven universele elementen van verhalen hoe je beter verbinding kunt maken met je klanten en publiek. Welke verhalen is jouw merk rijk? 

Happy reading!


Image

Ik ben Marieke Pijler, specialist in merkstrategie en online branding. Hoe kan ik je helpen?

Plan een belafspraak
Stuur een e-mail

Merkstrategie bepalen

Leer onweerstaanbare teksten schrijven voor jouw merk in één dag.

Merkstrategie

Branding trainingen

Hoe klinkt jouw merk? Merkwaarden zijn bepalend voor jouw tone of voice. 

Bekijk trainingen

Groei voor jouw business en brand

Al meer dan 3.500+ marketeers en ondernemers ontvangen wekelijks de Brand Boost met inspiratie om hun business en brand te laten groeien. Mis de tips en insights niet langer en sluit je aan bij de groeiende community. We respecteren jouw privacy conform de AVG, lees onze privacy verklaring.